Vinnare av Stora Skidspårspriset 2022!

Stora Skidspårspriset 2022!
Henrik Hellgren, Niclas Granberg, Kalle Olsson och Hans-Erik "Frasse" Lundberg från Spåralliansen i Norberg.


Fina skidspår entusiasmerar och det finns så många nomineringar till Stora Skidspårspriset 2022 där alla skulle kunnat stå som årets vinnare. Av nomineringarna stack Spåralliansen i Norberg ut som säsongens mest gnistrande snöstjärnor!

Stora Skidspårspriset 2022 tilldelas härmed till Spåralliansen i Norberg! De preparerar skidspårssystemet som sträcker sig över Vinterstadion Klackberg, Nordansjö och Engelbrektsspåren i Norberg.
Motiveringen till utmärkelsen lyder:

?Med ett målmedvetet arbete för att trotsa förutsättningarna och ge en skidupplevelse utöver det normala har Spåralliansen i Norberg glatt lokala och långväga gäster under hela säsongen.

Även under utmanade förhållanden kunde ni tidigt sätta landets skidåkare i rörelse. En framstående aktör för Skidsverige med många eldsjälar i organisationen!

Genom att lägga grunden redan under föregående säsong med sprutning av snö för lagring säkrades snöpremiären till den första december med ett långt spår som snabbt kunde byggas ut med ytterligare nytillverkad snö till ett ännu längre spår.

Spårprepareringen har sedan hållit högsta nivå där spårrapporter och nomineringar vittnar om skidspår i toppklass med strålande kvalitet varje dag. Till och med under pågående snöfall har det spårats.

Med nyfikenhet och vilja att bli ännu bättre deltog ni i slutet av säsongen med pistmaskinsförarna i Svenska Skidförbundets vidareutbildning för pistmaskinsförare längd, trots beröm och glada tillrop över redan bra utfört arbete. Det visar en kunskapshunger och stort engagemang för både personlig utveckling och utveckling av skidspåren i Norberg - till alla besökande skidåkares glädje!

Spåralliansen i Norberg har en toppensäsong bakom sig och är mycket väl värda Stora Skidspårspriset 2022.


Skidspår.se och Svenska Skidförbundet vill skicka ett stort grattis och hjärtligt tack till Spåralliansen i Norberg! Ni har gjort ett enastående arbete under säsongen för att tillhandahålla spår för tusentals lokala och tillresta skidåkare under säsongen 2021-2022!"Skidspår.se och Svenska Skidförbundet ringde upp Niclas Granberg i Spåralliansen i Norberg för att gratulera till utmärkelsen:


Stort grattis, Spåralliansen i Norberg har tilldelats Stora Skidspårspriset 2022!

- Vad roligt - det gör verkligen mödan värd för alla timmar som läggs ned! Likt säkert många andra så har vi varit nominerade tidigare, så då är det ju extra roligt att nu få äran att vinna!


Berätta, vilka är ni som gjort detta möjligt?

- Vi är en spårallians som tillsammans med Engelbrektsloppet gör det möjligt. Snögruppen består av ca 15 personer från skidklubben Norbergs SK och ca 5 personer från Engelbrektsloppet. Vi är tre stycken pistmaskinsförare.


Ni har fått klart flest nomineringar av alla och genomgående så återkommer berömmet om de långa spåren och den fina spårkvalitén. Känns det som att er satsning har infriat era förhoppningar?

- Absolut, jag tror vi har haft besökare från hela södra Sverige, och även från England och Tyskland! Så vi har lyckats nå ut och locka skidgäster långt från Norberg, inte bara lokalt. Precis som vi hoppats.
De långa och välpreparerade spåren i Norberg lockar.


Att lagra stora mängder snö för att garantera en tidig säsongsöppning med långa spår ska locka långväga gäster till att upptäcka Norberg tidigt på säsongen. Säsongsöppningen med den lagrade snön var planerad till den 1 december. Stark kyla kom redan några dagar innan i Norberg och i stora delar av Sverige, vilket gjorde att även de flesta andra anläggningar med möjlighet till snötillverkning kunde öppna sina anläggningar ungefär samtidigt som i Norberg.Snölagring över sommaren under ett isolerande täcke av sågspån.


Hur kändes det att den uppenbara fördelen med en garanterad säsongsöppning i förhållande till andra anläggningar på sätt och vis försvann denna vinter?

-Jo, visst kändes det väl lite snopet att inte vara så unika i säsongsupptakten som vi nog kan vara andra år i vårt upptagningsområde (inom ca 2h bilresa från storstäder som Stockholm, Uppsala, Västerås, och Örebro), men samtidigt är det inte en tidig öppning som är det vi satsar främst på utan långa snösäkrade spår under hela säsongen. Och då var det ju jättebra även för oss med en lång sammanhängande och stark köldperiod tidigt på säsongen. Vi kunde snabbt gå från knappt 4 km spår i säsongsöppningen till 10 km, det växte fort. Inför Engelbrektsloppet hade vi lagt ut ca 20 km spår med tillverkad snö.Avtäckning av sågspån och sen "avverkning" av snöhög införpremiären den första december?
... och utläggning till snöbädd för skidspår


Långa skidspår innebär långa ideella pass med pistmaskinen, oftast nattetid, stämmer det?

- Det stämmer, i slutet tog ett varv runt 5 timmar för att få till det! Vi försöker att turas om så att det blir jämnt fördelat mellan oss pistmaskinsförare, vi har ju alla olika möjligheter där Kalle är pensionär, Henrik jobbar skift och jag jobbar dagtid. Vi får det att fungerar ganska bra.


Hur viktigt är skidspår.se för er?

- Det är jätteviktigt, vi lägger ut statusuppdateringar så fort vi preparerat och ibland informerar vi innan om planerna. Det är ju jättemånga som är inne och tittar på skidspår.se och vill ha statusuppdateringarna. Det man önskar är att de besökare som lägger in egna spårrapporter även lägger upp bilder och inte bara skriver text. Då blir informationen ännu bättre.


Än en gång, stort grattis från Skidspår.se och Svenska Skidförbundet och skicka vidare gratulationerna till hela skidspårsgänget i Norberg!

- Tack så mycket, det ska jag med glädje göra!


Tack till alla spårdragare! <3

Skidspår.se och Svenska Skidförbundet vill avslutningsvis hjärtligt tacka samtliga andra spårdragare och organisationer som investerat tid, hjärta och själ till att låta skidåkare på er ort få möjligheten att njuta av idrotten som vi
alla älskar!

Vi ses igen nästa säsong!


Faktaruta

Vilka: Spåralliansen i Norberg
Var: Vinterstadion i Klackberg, Nordansjö och Engelbrektsspåren
Lagrad snö till 2021/22: ca 15 000 kubikmeter
Kanonsnöspår (lagrad och nytillverkad snö): 20 km
Aktuella som: Vinnare av Stora Skidspårspriset 2022

Stora Skidspårspriset genom tiderna på skidspår.se

Copyright 1995-2024 Skidspår.se
Text eller innehåll får ej kopieras, publiceras
eller återges utan vårt tillstånd.
Site by Westling IT