Lär dig alla funktioner på Skidspår.seRekommenderade webbläsare

Skidspår.se fungerar allra bäst med webbläsarna Chrome, Firefox och Safari. Har du problem med webbläsaren Internet Explorer när du använder Skidspår.se, så rekommenderas du att prova en av de rekommenderade webbläsarna istället.


Rapporteringsfunktioner


Lämna spårstatusrapport
Hjälp andra skidåkare genom att alltid lämna en rapport när du varit ute i spåret. Spårrapporter är en färskvara, så lämna en rapport även om det finns tidigare rapporter för anläggningen. Alla är välkomna att lämna rapporter för alla anläggningar. Antingen väljer du ?Rapportera spårstatus" i huvudmenyn eller ?Lämna rapport? på anläggningssidan (i det senare fallet blir formuläret förifyllt för aktuell anläggning).


Du kan också använda Skidspår.se-appen och rapportera direkt från spåret.

Bifoga vallarapport
Om du vill kan du lämna en vallarapport samtidigit som du lämnar spårstatusrapporten, den finns i samma rapportformulär.


Vallarapporten visas i spårstatusrapporten och blir även sökbar på vallarapportsidan. (Lämna vallarapport är f n endast möjligt på hemsidan).

Bifoga bilder eller videoklipp
Det finns också möjlighet att bifoga bilder eller ett filmklipp i samband med spårstatusrapporten. (Filmklipp är f n endast möjligt att göra på hemsidan).
Rapportera anläggning eller spår som saknas i databasen
Saknas en anläggning eller ett spår i databasen kan du rapportera in det genom ?Rapportera anläggning?. Nya spår och anläggningar godkänns manuellt innan de publiceras på Skidspår.se

Aktuell spårstatus för ett spår som redan finns i databasen rapporterar du istället som en spårstatusrapport.Sökfunktioner


Sök spårstatusrapporter
Sök per län, kommun eller fritextsök. Du kan också välja att filtrera urvalet genom att t ex söka rapporter som har minst ett visst betyg eller bestämma hur gamla rapporterna får vara. Välj "Sök spårstatus" i huvudmenyn.
Dela spårstatusrapport
Välj Dela-knappen i spårstatusrapporten, så kan du dela rapporten på Facebook, Twitter, E-post etc.
Söka spårstatus via Google maps
Välj ?Sök via Google maps? i huvudmenyn. Då kommer du till en zoombar karta där du kan se alla anläggningar i datbasen samt vilka anläggningar som har spårstatusrapporter från de senaste 14 dagarna (markerade med grön plupp).Du kan också från en anläggningssida komma till Google maps-sidan och se kringliggande anläggningar på kartan. Välj ?Visa kringliggande anläggningar på Google maps?.Väljer du ?Visa spårkarta? på en anläggningssida så ser du ? om du zoomar ut ? övriga anläggningar i samma kommun.

Sök anläggning
Sök per län, kommun eller fritextsök. Du kan också filtrera urvalet genom att välja att söka anläggningar som uppfyller vissa kriterier. Välj "Sök anläggning" i huvudmenyn.
Sök anläggning via Google maps
Välj ?Sök via Google maps? i huvudmenyn. Då kommer du till en zoombar karta där du kan se vilka anläggningar som finns i databasen.

Sök vallarapporter
Vallarapporterna syns i spårstatusrapporten, men är också sökbara på ?Sök vallarapporter? i sidfoten, där man kan söka på vallarapporter per län, kommun och anläggning samt hur gammal rapporten får vara.
Se alla spår och senaste rapporter i ett spårsystem
För några av de större spårsystemen så finns det möjlighet att se alla rapporter inom det spårsystemet. Här finns bl a Grövelsjön, Funäsdalen, Sälenfjällen m fl. Välj fritextsök och sök efter spårsystemet.Saknar du rapporter för en anläggning?
Saknar du rapporter från en anläggning? Kontakta de som ansvarar för spåren och be dem att lämna spårstatusrapporter på Skidspår.se. För att slippa dubbelrapportering så kan de placera vår spårstatusruta på sin egen hemsida och/eller så kan de dela rapporten som gjorts på Skidspår.se på sin Facebooksida.Inaktuell spårstatusrapport?
Läser du en spårstatusrapport som inte längre stämmer? Lämna då en ny färsk spårstatusrapport som beskriver aktuella förhållanden.Opassande innehåll i spårstatusrapport
Innehåller däremot rapporten opassande innehåll får du gärna meddela oss det, välj "Anmäl opassande".
Läs gärna vår "policy" om hyfs och vett i spårstatusrapporten.
Funktioner på anläggningssidorna


Besöksräknare
Här kan du se hur många gånger som en viss anläggningssida besökts under innevarande säsong. Det går även att se hur många besökare det varit tidigare säsonger.
Dela anläggningen
Välj "Dela med andra"-knappen, så kan du dela den på Facebook, Twitter, E-post etc.
Skriv ut anläggningssidan
Välj ?skriv ut? för att skriva ut anläggningssidans information.
Visa spårkarta
Välj ?visa spårkarta? för att visa spårkartor för de spår som det finns spårkartor inlagda för. Spårkartorna får samma färg som spåret har markerats med i databasen, i annat fall blå färg. Saknas spårkarta för ett spår så kan du lägga in en sådan själv, se rubriken "Ladda upp/Rita spårkarta" längre ner.
Visa spårkarta och banprofil för ett visst spår
Klicka på raden som spårinformationen står på. Förutsatt att en röd plupp finns på raden så visas då spårkartan för det spåret.Under spårkartan blir banprofilen synlig. Genom att föra musen över banprofilen visas en blå plupp på spårkartan som visar var den delen av banprofilen som muspekaren befinner sig vid är längs spåret.
Skriv ut spårkartor
Välj först ?visa spårkarta? och sedan ?skriv ut spårkarta? för att skriva ut de spår som det finns spårkartor för.
Ladda upp/Rita spårkarta
Klicka på ett spår som har ett frågetecken (?), d v s inte har någon röd plupp på spårinformationsraden. Då öppnar sig kartan och under den instruktioner för hur du kan rita eller ladda upp en spårkarta som du sparat som gps-fil.
Markera anläggningen på Google maps
Vissa anläggningar har inte fått en startplats markerad (se förteckning över vilka som saknar platsmarkering). För att markera platsen där spåren börjar: Välj ?visa spårkarta? och följ instruktionerna under kartan. Glöm inte att zooma in så att du markerar platsen korrekt.
Hittar du en felaktigt markerad anläggning eller ett felaktigt ritat spår?
Under spårkartan finns en felanmälningsfunktion för detta.Visa kringliggande anläggningar
Välj ?Visa kringliggande anläggningar på Google maps? så visas övriga anläggningar med aktuell anläggning markerad i mitten.
Vägbeskrivning
Fyll i din plats så visas vägbeskrivning till anläggningen från den plats du anger i Google maps.
Ladda upp bilder på anläggningen
Välj ?ladda upp bild? för att ladda upp bilder från anläggningen. Bilderna godkänns manuellt.
Lämna spårstatusrapport för den anläggningssida du befinner dig på
Välj ?Lämna rapport? (samma sak som rapportera spårstatus) så blir formuläret förifyllt med aktuell anläggning. Spårstatusrapporter är en färskvara. Hjälp andra skidåkare genom att alltid lämna en rapport när du varit ute i spåret, även om det finns tidigare rapporter samma dag. Alla rapporter är välkomna ? korta som långa. Rapporterna blir synliga direkt på Skidspår.se.
Väder och övriga nyttiga länkar
Längst ner på sidan finns bra länkar om snötäcket i landet, väderprognoser, väglag och temperatur.
Ändra uppgifter eller anmäl felaktigheter i anläggningsinformation
Hittar du någon felaktig uppgift iför en anläggning eller ett spår? Då är vi tacksamma för om du rapporterar det till oss, om möjligt tillsammans med korrekta uppgifter. Välj ?Ändra uppgifter?.
Skidspår.se-appen

Skidspår.se-appen finns för Iphone, Android och Windows Phone och är gratis att ladda ner. Genom appen kan du både rapportera spårstatus och söka anläggningar utifrån din geografiska position.
Skidspår.se:s mobilsajt

Förutom appen och hemsidan så har Skidspår.se även mobilsajt. Den har begränsad funktionalitet, men går snabbare att ladda, t ex ifall man har dålig uppkoppling.
E-postfunktioner

Prenumerera på spårstatus
Du kan välja att få ett e-postmeddelande varje gång det kommer en spårstatusrapport i ett visst län, en viss kommun eller för en viss anläggning. Det är gratis och du kan när som helst avsluta din prenumeration. Välj prenumerera på spårstatus på anläggningssidan eller i sidfoten för att påbörja eller avsluta din prenumeration. Du kan ha så många prenumerationer som du önskar.


Nyhetsbrev/e-postlista
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du förutom nyhetsbrevet även vår långloppskalender samt längdskidåkningsrelaterade reklamerbjudanden. Dessutom lottar vi ut saker bland alla som står med på e-postlistan.
Visa spårstatus på andra sidor


Spårstatusrutan - visa spårstatus från Skidspår.se på andra sidor
Genom att ladda ner vår kostnadsfria spårstatusruta och placera på din/er hemsida så kan ni visa spårstatusrapporter från Skidspår.se på föreningens hemsida eller din blogg. Spårstatusrutan kan du själv välja färg och form på samt välja upp till tre anläggningar som ska visas. Du kan också välja att visa senaste anläggningen från kommunen, länet eller hela landet. Spårstatusrutan är naturligtvis gratis att ladda ner och använda. Klicka här för instruktion


Se exempel på en spårstatusruta på Korsnäs IF Skidors hemsida (högerkanten). Det går också att ställa in så att endast föreningens egna rapporter syns i spårstatusrutan.Spårinformationsruta ? för kommuner
Spårstatusrutan finns i en särskild version för kommuner som vill visa alla (eller utvalda) anläggningar i kommunen. Den finns i en enkel och en mer detaljerad version. Man kan själv välja färg och form samt vilka uppgifter som ska visas för en anläggning. Spårinformationsrutan är naturligtvis även den gratis att ladda ner och använda. Klicka här för instruktion

Enkel version


Detaljerad versionÖvrigt


Sätt upp vår affisch
Hjälp till att få fler att spårstatusrapportera. Sätt upp vår affisch vid de skidspår du besöker. Affischen finns i A4-format och A3-format och vi skickar ut den till dig helt utan kostnad. Skicka ett mail till info@skidspar.se och tala om hur många du vill ha så kommer de med posten inom några dagar.

Skidspår.se på facebook
Följ oss på vår Facebooksida som vi regelbundet förser med nyheter och tävlingar.
Webbshopen Skidspårsbutiken
I vår webbshop kan du köpa profilkläder och andra bra saker till bra priser.
Länka till Skidspår.se
Det finns olika sätt att länka till Skidspår.se förutom en vanlig textlänk. Här kan du läsa om fler möjligheter.
Stora Skidspårspriset
Stora Skidspårspriset är instiftat av Skidspår.se och Svenska Skidförbundet och delas sedan 2010 ut varje år ut till en person eller grupp av personer som gjort stora insatser för att tillhandahålla preparerade längdskidspår. Här kan du läsa mer om priset och vilka som vunnit det tidigare.
Nyheter
Alla våra nyheter finns samlade i NyhetsarkivetSärskilda funktioner för skidklubbar, kommuner och övriga anläggningar


Visa er logotype i spårrapporten
Klubbar, kommuner och övriga anläggningar kan få sin logotype visad i spårstatusrapporten (visas endast i rapporter som ni själv lämnar på Skidspår.se). Klickar man på rapporten så kommer man till er hemsida. Funktionen gratis. Läs mer här hur ni gör.
Generell spårinformation
Klubbar, kommuner och övriga anläggningar kan här lägga in information som kan vara bra att känna till när man besöker anläggningen. T ex när spårpreparering normalt sker och vilka förväntningar man kan ha på spåren.
<

Copyright 1995-2024 Skidspår.se
Text eller innehåll får ej kopieras, publiceras
eller återges utan vårt tillstånd.
Site by Westling IT