Hallå där...Toni D´Angelo, Spårgruppen vid Bisslinge golfbana

Skidspåren vid Bisslinge Golfbana i Rotebro utanför Stockholm är en av de fem mest besökta anläggningarna på Skidspår.se. Spårdragningen sköts av Rotebro IS OK. Toni D?Angelo, Wincent Karlsson och Lasse Berzell är tre ideella krafter och eldsjälar i föreningen som utgör spårpatrullen. Skidspår.se har fått en pratstund med Toni D?Angelo.Bisslinge är en relativt nyöppnad anläggning och folk vallfärdar till er för att åka längdskidor. Hur kommer det sig att det är så populärt att åka skidor hos just er?
Framförallt tror jag det beror mycket på att vi som jobbar med spåren är så engagerade i att åka skidor själva och har egna kvalitetskrav. Vi spårar ofta kvällstid för att spåren ska frysa till under natten och det ger utmärkta förhållanden till morgonen därpå. Jag tror också att det här i Stockholm där det oftast är tunt med snö är en stor fördel med skidspår på golfbanan istället för inne i skogen där skräp som barr, kvistar och annat lätt hamnar i spåren, inga stenar i vägen och sådant som kan vara nog så irriterande. Numera har även traktens hundägare och flanörer blivit duktiga på att undvika att trampa sönder skidspåren.

Vi ser lite av en trend att spåra skidspår på golfbanor. Hur ställer sig golfklubben till detta, blir inte banorna slitna när man spårar med skoter under vintrarna?
Det är faktiskt så att golfbanan har ändrat inställning gentemot hur det var tidigare. Golfbanan slets då folk åkte fritt varsomhelst. Det var till och med sådana problem att man helt ville få bort skidåkarna från banan, framförallt på greenerna. Men i och med att vi för fem år sedan började samarbetet med ägaren till golfbanan så har de nu möjlighet att styra var spåren ska dras och där får vi lägga vår energi på att göra så bra spår som möjligt. Det är bra för golfbanan som kan marknadsföra sin golfbana året runt och det är bra för oss i föreningen. Vi är orienterare och tränar vintertid mycket med just längdskidåkning. Det är därför ett utmärkt samarbete där golfbanan sponsrar med skoter, service och annan utrustning mot att vi sköter spårdragningen. Golfbanan plogar också parkeringen så att uppemot 130 bilar ska få plats.

Det är ju fantastiskt roligt att det är så många som vill åka skidor och jag förstår att ni gläds åt succén, men vilka praktiska problem kan uppstå när det är så många besökare?
Dels kan det bli parkeringsproblem när det kommer många besökare hit samtidigt. I helgen som var blev det fullt på parkeringen och bilar stod parkerade överallt, till och med utefter vägen. Det hindrade lastbilstransporter och även de boende i Bisslinge och Svartinge. Nu har vi gått ut med information på anläggningssidan på Skidspår.se om var man kan parkera om det blir fullt, så vår förhoppning är att det ska fungera bättre så att vi skidåkare fortsätter att vara välkomna gäster på Bisslinge. Andra praktiska problem kan vara att förväntningarna på kvalitén ökar men då ska man komma ihåg att driften sköts helt ideellt och utan spåravgifter och man måste förstå att med nuvarande stora mängd besökare så slits spåren snabbare. Trots att vi själva har höga krav så kan det ibland inträffa att vi inte hinner spåra om när vi haft många besökare. Vid enkelspår kan det krävas omkörningar emellanåt om vi inte hunnit spåra dubbelspår överallt.

Hur ser era spår ut, vad är det för terräng förutom golfbanan och hur långa är spåren?
Spåren är ute på fälten, det är dock inte på golfbanan hela tiden, det är sträckor med oklippt gräs på allmänning också. Vi har tre spår; det kortaste är på 2,5 km, ett är på 4,5 km och det längsta är på 6,7 km. Alla spåren utgår från parkeringen. Det gör att man t.ex kan prova det korta spåret för att känna sig för, komma tillbaka till parkeringen och sedan växla över till någon av de andra spåren. Ungefär 90% av spårlängden är dubbelspår. Hos oss åker man ? mot klockan?, dvs börjar till höger och kommer tillbaka från vänster.

Ni använder Skidspår.se för att nå ut till besökarna med information och ni rapporterar frekvent in spårstatus. Vad är det som är så bra med Skidspår.se?
Framförallt att det är en överblicklig, dagsfärsk kommunikation. Åt båda hållen faktiskt. Dels fungerar det som en informationskanal in till oss från skidåkare som kan påtala om det är t.ex sladdriga spår någonstans så att vi får möjlighet att fånga upp den informationen snabbt. Samtidigt är det en kanal från oss ut till skidåkarna där vi får möjlighet att nå ut med information från oss och det är jättebra.

Till sist, om du får skicka med någon hälsning till alla skidentusiaster i närområdet och de ute i landet som kanske inte varit på Bisslinge någon gång och vill testa nya träningsmöjligheter eller avkopplande längdskidåkning. Varför ska man åka till Bisslinge?
Personligen tycker jag att det är lite av ?fjällkänsla? här i och med att det är så öppna landskap. Man ser nästan inte alls trafik eller bebyggelse, som på fjället med bara lite skog i bakgrunden. Riktigt trevligt och en utmärkt startplats för den som vill träna inför t.ex Vasaloppet eftersom det finns långa flacka sträckor.

Tack så mycket för att jag fick den här pratstunden med dig, och lycka till med fortsättningen denna säsong. Vi på Skidspår.se önskar dig och de andra en God Jul och ett Gott Nytt År!


Text: John Wendler, Skidspår.se

Copyright 1995-2024 Skidspår.se
Text eller innehåll får ej kopieras, publiceras
eller återges utan vårt tillstånd.
Site by Westling IT