Hallå där...Tomas Bredberg, spårdragare i Norra Garberg

Hallå där, Tomas Bredberg, spårdragare och eldsjäl i Norra Garberg, Mora. Hur är läget just nu?
Det är bra här och mycket snö! Det är stor skillnad mellan Mora och häruppe i Norra Garberg.
Vi har 70 cm just nu, nere i Eldris kanske det är ungefär 30 cm och inne i centrala Mora 20 cm. Garbergstugan, fädboden, ligger på 535 m över havet så det gör stor skillnad när det snöar. Det är helt enkelt snösäkert och ofta lite kallare än nere i centrala Mora.


Två eldsjälar I Norra Garberg. Tomas Bredberg till vänster och Jonas Almgren till höger.

Berätta om din funktion?
Norra Garberg ägs av IFK Mora Idrottsallians som har underklubbar såsom, skidor, orientering, fotboll och så vidare och det är även IFK Mora Idrottsallians som är största ägaren av Vasaloppet.
I alliansen så har vi en Garbergskommitté som det kallas, där vi är fyra stycken, varav jag och Jonas Almgren är två som är med och driver på det hela. Vi är eldsjälar som jobbar mycket ideellt och styr upp mycket för att se till att det finns spårvärdar, stugvärdar och att allting fungerar. Det är ett antal stugor häruppe, varav storstuga som man kan bo sex personer i. Bredvid den så finns det en stuga med fyra sängplatser och vallabod, så totalt kan tio personer hyra och bo häruppe.

Hur många är ni som jobbar med spåren i Norra Garberg?
Till ungefär 70% så är det jag och Jonas som sköter spåren men så har vi en grupp på en sex-åtta personer som kör spår ibland och hjälper till som spårvärdar med mera. Till exempel ser vi till att det finns stugvärdar på helgerna, stugan är öppen 10-16 på lördagar och söndagar vintertid. Då behöver vi ha någon som är där och eldar i kaminen och vi bjuder också på blåbärssoppa och lättare servering.


Norra Garberg med IFK Moras stugor.

Era spår ser ut att ansluta till Vasaloppsspåret?
Ja, ?Fäbodrundan? startar i Eldris och går upp till Garberg och från Garberg ner till Hökberg. Sedan går Vasaloppsspåret mellan Hökberg och Eldris.

Då samarbetar ni med Vasaloppet och deras spårdragare?
Ja, det är dels Vasaloppet själva som sköter om spårhållningen där när Vasaloppstiden kommer. Annars är det Mora kommun som sköter spårkörningen bort till Hökberg. Vi har förstås samarbete med dem, ska vi spåra t.ex ?Fäbodrundan? så stämmer vi av med dem om de har kört prismaskin där eller om de ska göra det och när. Som häromdagen till exempel så körde Jonas och jag och spårade till Hökberg tur och retur och sedan till Eldris tur och retur, då var det nykört med pistmaskinen mellan Hökberg och Eldris. Man får alltså stämma av med dem, men helst vill man ju köra varvet runt då det är mycket kortare väg, det tar ju sin tid att köra upp Fäbodrundan som är på tre och en halv mil.

Ni har inte spårrapporterat på Skidspår.se tidigare säsonger, vad är det som fått er att göra det?
Dels så hade vi via kommunen och Vasaloppet en egen ?hemmabyggd? grej där man uppdaterade statusen men den tyckte Jonas och jag var lite invecklad och krånglig. Man kunde inte lägga ut bilder, filmer, vallatips och sådant. Då tittade vi på Skidspår.se och fann att spårrapporteringen där var väldigt enkel och användarvänlig, så då började vi helt enkelt använda den kanalen istället. Vi har varit väldigt hårda på det att det är Skidspår.se som gäller och det har vi pratat med kommunen och Vasaloppet om, så att vi alltid har den länken överallt där vi finns.

Ni använder bilder och videos i rapporterna. Fungerar det bra att få ut informationen på det sättet tycker du?
Absolut, vi tycker att en bild säger mer än ord och jag som själv surfar runt och är nyfiken på hur det ser ut på olika platser tycker att det mycket roligare att själv kunna se en bild eller film och få spårstatus och information om när man gjorde spåren.
Se filmklipp som Tomas och Jonas laddat upp på Skidspår.se när de spårrapporterat

Förra säsongen hade Norra Garberg 1027 besök på Skidspår.se och i år, långt innan säsongen är över, har ni närmare 10000 besökare. Har ni märkt det i spåren, är det fler som åker skidor i år?
Ja, det tycker vi är tydligt att det är många fler som kommer och åker skidor. Dels är det många som åker bil upp och besöker eller bor i stugan och dels är det många som åker skidor som väljer att åka Fäbodrundan. De kommer in och fikar innan de åker vidare på skidturen. Vi märker även när vi träffar på folk på stan i Mora att det pratas gott om spåren. När det var dåligt med snö på andra håll tidigare, så hade vi gäster från Östergötland, Småland och Stockholmsregionen som ringde till oss innan och frågade om de kunde få komma och åka skidor hos oss för det såg så fint ut. Vi är övertygade om att det är helt tack vare Skidspår.se som fler blivit intresserade av att komma hit.
Det är väldigt roligt!

Du och din eldsjälskollega Jonas Almgren har gjort en hel del arbete under våren och sommaren, kan du berätta lite kort om det?
Dels såg vi över vilka banor vi har och röjde alla spåren med en specialanpassad grensåg som man kommer upp på höjden. Jonas kom i kontakt med en kille i Ytterhogdal som tillverkat ett röjaggregat likande dem som slår vägdiken med kätting. Det var en person som har byggt en sådan som man kan dra efter sig med fyrhjuling, med två kättingar som gick omlott. Den här maskinen körde vi över alla spåren med. Vi fick köra några vändor fram och tillbaka med den för att röja alla de fem meter i bredd som vi får preparera för markägaren. Det här gjorde ju susen för att få bort allt björksly och annat. Efter det så har vi uppdaterat märkningen, förbättrat skyltar och gjort en massa annat.

Ni har ju fina träningsspår, kan du berätta lite om vad det är för terräng, vad möter man om man kommer till Norra Garberg?
Ja, åker man upp till Norra Garberg så har man dels lite tuffare och lite lättare terräng och vi gjorde ett ganska omfattande omarbete under våren och sommaren och tittade över vilka spår vi har, hur det ser ut, om vi kunde ta bort något. För är det ideellt arbete så tar det ändå ganska många timmar att köra dem spår som är. Så då tänkte vi att vi måste göra spåren så att man kan åka i varv, inte behöva åka fram och tillbaka, vända och backa utan så att säga få ett flyt i spårkörningen. Så då kom vi fram till att ta bort ett spår och göra ett helt nytt som är mer för motionärer, med lite lättare terräng. Så då har vi en slinga på 5,5 km som är väldigt likt Vasaloppsterrängen och den går längs små skogsbilvägar och där kan man både åka skidor tidigt på lite snö och många tycker om att åka på små stickvägar och har man med sig barnen så kan man möta varandra. De som kommer hit åker framförallt den slingan som alltså är 5,5 km mot den andra slingan Risåssrundan som är 8,5 km. Det är en väldigt fin slinga som går längs lågfjällsterräng, på myrar och är lite kuperad emellanåt men också lättåkt vissa partier.


Utsikt från Fäbodrundan vid S. Hemulberg fäbod som ligger mellan Eldris och Norra Garberg.

Varför ska man åka just till er för att åka skidor, kan du nämna något särskilt som gör det extra bra eller ger en extra bra upplevelse?
Förstagångsåkarna som kommer hit och åker, de är helt lyriska och tycker det är så vackert runt Garbergsstugan och fäbodarna. Just det här med att man ser olika fäbodvallar på vägen! Det är helt enkelt miljön som gör det, utsikten, är det fint väder så ser du Idre och Sälenfjällen från Risåsrundan. Sedan finns inte den stressen som det kan finnas på lite större anläggningar, man kommer in i stugan där det inte är någon el alls utan kaminen brinner och det finns gasolkök och sånt, det gör det hela väldigt trivsamt och det blir en avslappnad och mysig atmosfär. Många är nöjda och återkommer.

Text: John Wendler, Skidspår.se

Copyright 1995-2024 Skidspår.se
Text eller innehåll får ej kopieras, publiceras
eller återges utan vårt tillstånd.
Site by Westling IT