Hallå där...Niklas Nilsson, Spårgruppen Härlövs IF, vinnare av Stora Skidspårspriset 2013

Intervju med Niklas Nilsson, Härlövs IF som ansvarar för prepareringen vid Bockatorpet och Skepparlövs golfbana


Grattis! Hur känns det att ha blivit tilldelade Stora Skidspårspriset?
- Tack så mycket! Jo, nu när man fått tänka efter lite så känns det väldigt ärofyllt, det är ju många runt om i landet som kämpar med skidspår och som också skulle varit värdiga vinnare, så det känns extra bra.

Bland alla motiveringar som kommit in till juryn i samband med att ni nominerats, så framgår ett enormt stort engagemang som aldrig verkar sina. Ni handskottar t o m spåren när snön inte riktigt räcker till. Ni jobbar dessutom ideellt. Hur blir man en sådan entusiast?
-(skratt) Ja, det är väl det att man gillar ju skidåkningen.. Vi har blivit ett gäng här som gillar skidåkning och många åker Vasaloppet och som känner att de behöver lite hjälp att träna och så.

Hur många är ni som sköter om spåren och som ser till att det blir så perfekta förhållanden som det bara går?
-Man kan väl säga att vi är en 6-7 stycken som utgör kärntruppen så att säga, sedan när vi behöver extra hjälp t.ex inför tävlingar har vi hjälp av ett tjugotal personer till så vi har bra folk i klubben som ställer upp.


Spårgruppen i Härlövs IF samlade: Övre raden från vänster: Rolf Ekström, Per Gunnarsson, Leif Johnsson, Kristina Persson, Håkan Gunnarsson, Fredrik Gunnarsson. Nedre raden f v: Thomas Låstbom, Niklas Nilsson, Patrick Persson, Asta Nilsson, Nils-Åke Nilsson.

Som boende i södra Norrland blir man lite extra imponerad över ert engagemang då ni geografiskt ligger i Skåne, en region man inte så självklart förknippar med skidåkning!
-(skratt) Nja, det gäller ju att kämpa med den snö man får såklart och i vinter har det ju inte varit så dåligt med snö direkt, och det har helt nyligen rapporterats om åkbara spår i Skåne, uppe på Hallandsåsen i nordvästra Skåne är det i alla fall en person som rapporterat att han åkt skidor alldeles nyligen så det är kul.

Otroligt! Men i Kristianstad där du finns, där har väl våren börjat titta fram nu eller?
Ja, solen tar ju bra när man kommer in i februari och mars så snön har försvunnit sedan en tid. Vi har lite problem med några solbackar medan slingorna som ligger mer i skogsområden klarar sig bättre.

Hur länge kunde man åka ordentligt hos er den här säsongen?
Vi hade en skiddag den 24 februari men sedan gick det bara att åka några dagar efter det. Vi har väl haft tre eller fyra vintrar den här vintern kan man säga. Först kom det ju en massa snö i december och då hade vi bra med snö och perfekta förhållanden. Sedan kom det mer i januari och så försvann den snö och så kom det lite nytt, så vi har fått börja om från början flera gånger.

Kan du berätta lite om hur det ser ut hos er vid Bockatorpet och spåren hos er?
Ja, för det första så brann själva Bockatorpet ner i höstas tyvärr, klubbstugan, så den ser man inte mer, men slingorna är ju kvar och vi har ett eljusspår där vi brukar kunna få åkbara spår rätt snabbt, åtminstone halva eljusspåret. Det är en slinga på runt 1200 meter som är det första vi preparerar. I år har det också gått att göra hela 2,5-kilometersspåret åkbart, det har vi gjort flera gånger i vinter. Utöver det så har vi, om det kommer mer snö under säsongen, möjlighet att göra ett vägsystem söder om elljusområdet, runt en mil som vi kan få ihop ganska lätt, men det behövs ganska mycket mer snö där i det området, men vi har också kört upp snö dit. Vi har ett spår där som vi kan kalla Vasaloppsspåret, det är ganska platt. Sedan har vi ett par andra slingor uppe vid klubbstugan där det går att köra om man får ihop tillräckligt med snö. Men vi har inte haft så stora mängder snö i vinter så allt har inte varit öppet i år. Men däremot har vi ett samarbete med Skepparlövs golfklubb som ligger i andra änden av skogen härifrån sett, där har vi våra tävlingar. Till exempel har vi driving ranchen där vi får ?härja rätt fritt? så att säga, där har vi haft en 2,5-kilometersslinga öppen en ganska stor del av vintern.

Ni samarbetar med golfklubben i den meningen att ni får nyttja marken där alltså?
Ja precis, där är ju också omklädningsrum och restauranger där som man får nyttja, så det blir bra förhållanden runtikring för skidåkarna, speciellt vid tävlingarna. Men det är ju så också att kommer det inte väldigt mycket snö så kan vi inte spåra över hela golfbaneområdet, då skulle ju gräsmattorna bli förstörda för golfklubben, men kommer det stora mängder så kan vi binda ihop hela området från Bockatorpet och ner till golfbanan med varandras spår, så där skulle vi kunna dra ihop en slinga på 2,5 mil utan att man åker för mycket i samma spår så att säga.

Ni får mycket beröm för spårrapporteringen på Skidspår.se, bland kommentarerna jag läst så informerar ni utförligt och även när ingen preparering sker så berättar ni varför. Det är väldigt uppskattat. Använder ni fler kanaler för att informera om spåren?
-Nej, det är den kanalen som gäller för oss. Det är lättare för då vet vi att det är där folk får kolla. Sen är det ju i Skåne vi finns, förhållandena ändras ju ganska snabbt här. Ena dagen går det att åka och andra dagen har det regnat bort. Folk kommer från Malmö och Helsingborg i väster och från Blekinge i öster, även uppifrån Småland kommer det folk, så det känns väldigt dumt för oss om de skulle behöva åka hit i onödan. Därför är det viktigt för oss att informera om hur det ser ut just för dagen.

Tar ni in några spåravgifter på något sätt från dem som nyttjar spåren?
-Vi har så kallad frivillig spåravgift, de får lämna en slant om de känner för det helt enkelt. Vi sätter upp små lådor där man kan lägga pengar, det fungerar ganska bra, vi behöver t.ex inte lägga några pengar från klubbkassan på bensin, det räcker även till lite spadar och skyfflar och sådant vi behöver använda för att få ihop spåren. Så folk är duktiga på att lägga pengar i lådorna får man säga!

Vad händer framåt nu inför nästa år, några särskilda planer?
Jo, planer finns alltid. Vi har ju haft skogsområdet som tillhört kommunen i nästan 400 år, som övergått i en stiftelse Skånska landskap som äger den nu. Så vi ska anlägga slingor där som ska göra det lättare att binda ihop spåren mellan oss och golfbanan. Så förhoppningsvis blir det klart nu under året. Så i vinter ska vi förhoppningsvis kunna dra upp dem spåren lättare. Fördelen blir då att man kan åka riktigt långa pass. Sedan hoppas vi kunna köpa in ny skidutrustning, det var nämligen så att vi förrförra hösten fick skidor och pjäxor via Team Sportias Sportkronan. Vi ansökte och fick ungefär tjugo utrustningspaket. Under förra vintern hann utrustningen mest bara testas litegrann, det var inte så många dagar det var snö då. I höstas när klubbstugan brann så brann allt detta upp. Så vi hoppas kunna köpa nytt för en del av försäkringspengarna helt enkelt.

På något sätt hoppas vi också kunna bygga upp anläggningen igen, efter branden har vi liksom inget ställe att ha grejorna. Vi har en del bodar nu, men en tanke är att kunna bygga en ordentlig förrådsbyggnad med garage för skotern, kunna ha skiduthyrning där och så vidare.

Allt sånt här tar ju tid men förhoppningen är att vi ska ha någon form av byggnad färdig till vintern, att ha allting samlat i. Vi skulle också behöva ytterligare en skoter för att det ska gå snabbare att få till spåren om det kommer mycket snö på en gång. Planerna och tankarna är i alla fall att vi ska bli ännu bättre! Vi hoppas att kommunen ställer upp lite för oss också.

Då har ni en hel del att göra under lågsäsongen nu då! Vi från Skidspår.se får önska er all lycka i detta och de framtida projekten framöver. Stort tack för att vi fick den här pratstunden och än en gång gratulerar vi till Stora Skidspårspriset, du får hälsa de andra entusiasterna i gänget från oss!
-Tack så mycket!

Text: John Wendler, Skidspår.se

Copyright 1995-2024 Skidspår.se
Text eller innehåll får ej kopieras, publiceras
eller återges utan vårt tillstånd.
Site by Westling IT