Hallå där...Leif Svanberg, Granåsen

Intervju med Leif Svanberg, eldsjäl och spåransvarig vid Granåsen, Bålsta Skidklubb i Håbo kommun.

Hallå där, Leif Svanberg, du är eldsjäl och spåransvarig på Granåsen som den här säsongen börjat med konstsnö för första gången. Kan du berätta lite om ?din? anläggning och hur den utvecklats?
-Ja, jag flyttade hit 2007 och eftersom jag är skidåkare i grunden så såg jag direkt att det var ett drömläge här, det ligger granne med alpina backen, högt och på en grusås, så det blir kallt på en gång och snön ligger kvar. Då var det helt igenvuxet men jag fick kontakt med killen som sköter skogen här, så han och jag tog lite hjälp och röjde upp här, bl a så breddade vi och vi fick maskinhjälp av kommunen. Nu är det nästan som en landsväg snart.


Leif Svanberg

Den här säsongen har ni kört med konstsnö för första gången, berätta!
-Jo, vi har under ett par år fört diskussioner med alpina om att samarbeta kring det här med konstsnö och i höstas kom vi överens om ett samarbete som innebär att vi får använda deras snökanoner och spruta före dem. Nu började vi spruta i december, före jul nångång, och då sprutade vi så det räckte till 1200 meter. Så kom natursnön precis efter så vi ?skottade? resterande 800 meter så då hade vi tvåkilometersslingan lagd. Sedan har det ju kommit lite omgångar med natursnö så vi har faktiskt inte behövt spruta något mer.

Vilka var det som jobbade med detta?
-Det är faktiskt kul, vår klubb har vuxit så mycket de senaste åren, så vi var ungefär 60 man som var snövakter, vi stod dygnet runt två man åt gången och passade snökanonerna. Vi körde bara tre dygn på en stor parkering som ligger mellan backen och Granåsens skidspår, det var -20 grader kallt så det var perfekta förhållanden. Sponsorer till oss var behjälpliga med att köra ut snön med hjullastare och traktorer.

Utkörning av konstsnön

Hur långt fick ni köra ut snön?
-Spåret är som sagt två kilometer, upp på en ås så man kan åka en kilometer och sen är det lika långt tillbaks, då åker man på andra sidan åsen. Så det var bara en kilometer som vi behövde köra ut, så det gick fint!

Det här samarbetet kommer fortsätta mellan er och alpina då?
-Ja, det är tanken. Det har fungerat jättebra, vi har nytta av alpina och dem av oss. Många av dem som kommer hit och åker ser att det finns en backe och tvärtom, de som åker utför ser att det går att åka längd.

Detta med konstsnö, vad är den största skillnaden för er som du ser det?
-Det är just det att man inte behöver fundera om det kommer gå att åka eller inte. Vi såg t.ex att när vi hade det där lilla tövädret några dagar i januari, så hade ju ju fortfarande de där 1200 meter som vi lagt konstsnö på och då gick det fortfarande att åka fram och tillbaka där på dubbelspår.

För dem som inte känner till Granåsen och era trakter, vad möts man av för sorts område och vad för typ av terräng och spår har ni?
-Det är väldigt lättåkt kan man säga, vi har 34 meters stigning på ett varv, gånger fem, det blir 170 meters stigning på en mil. Sedan är det ett fint område med pulkabacke för de mindre här också, så det kommer klasser med dagisbarn hit ofta, året om faktiskt, det finns grillplats och så. I samarbete med Friluftsfrämjandet så har vi ordnat med ett 30-tal skidpaket med stavar och pjäxor och allt som ungarna får låna. Vi sökte och fick bidrag för detta av kommunen förra året, så vi köpte in skidor och stavar för detta. Det är jätteroligt, det kommer skolklasser hit varje vecka och vill hyra.


Spårdragning pågår


Intresset för skidåkning rent allmänt har ju ökat, ser du det även hos er?
-Absolut och det är alla åldrar som kommer hit. Jag ser hela tiden nu att det är alltifrån småttingar på två-tre år och uppåt som varit här och tränat inför Barnens Vasalopp och så har vi 80-åringar som kommer och kör sin sväng nästan dagligen. Och alla åldrar däremellan!

Det kostar väl en slant med snökanonerna, tar ni ut spåravgifter hos er?
-Nej, men det är riktigt att det kostar en slant, vi hyr ju kanonerna av alpina. Men vi har fått till ett fint och bra samarbete med kommunen. Vi hade nämligen funderingar på spåravgifter men vi fick bidrag från kommunen istället som betalar en viss summa till oss. Så vi säljer inga spårkort men folk kan ändå sätta in en frivillig slant på ett konto som bidrag och det är folk generösa med. Man vill verkligen vara med och stödja oss ekonomiskt. Folk frågar ?var ska vi betala nånstans?? så det finns en stor vilja att betala, helt klart! Det här är ju första året med konstsnön så det är ett provår kan man säga, bidraget från kommunen var för den här säsongen, sedan får vi tillsammans utvärdera det hela.

Avslutningsvis, kan du säga något mer om Granåsen och era aktiviteter där?
-Jadu, det är full fart. Nu i söndags körde vi ?Barnens Vasalopp? på Granåsen för fjärde året, med nytt deltagarrekord, 130 barn! Och just nu jobbar vi med att bygga upp en skicrossbana inför Upplandskrossen som går av stapeln på lördag den 9 februari.

Skidspår.se tackar för att vi fick den här pratstunden och önskar dig och klubben lycka till framöver!
-Tack, och jag hälsar alla nyfikna längdskidåkare varmt välkomna hit!

Text: John Wendler


Copyright 1995-2024 Skidspår.se
Text eller innehåll får ej kopieras, publiceras
eller återges utan vårt tillstånd.
Site by Westling IT