Hallå där...Jan-Erik Höglund, spårmakare i HindåsHallå där, Janne i Hindås som ligger mitt emellan Göteborg och Borås. Hur är läget så här års, ni har vinter som överallt annars antar jag?
Det är bara bra tack, jo visst har vi vinter men tyvärr hade vi töväder i tio dagar så mängden snö är inte så jättestor och det är ganska isigt, men nog har vi spår allt!

Du är en s.k eldsjäl och jag har förstått att det är bra kvalitet på spåren hos er. Det lär knappt behövas snö för att ni ska fixa åkbara spår, ni gör ett kanonjobb helt enkelt enligt dem jag talat med. Hur orkar ni med att hålla detta igång, det är väl ideella krafter?
Jadu, dels är jag ?uppfostrad? i detta med längdskidåkning. Jag tävlade när jag var yngre och såg själv hur andra slet och har väl alltid känt en bra respons. Det är roligt att hålla på och göra det möjligt för andra att få åkbara spår.

Berätta om din roll i föreningen!
Jag är huvudansvarig för längdskidspåren och vice ordförande i klubben. Har hållit på i ungefär 10 år. Tidigare har jag också varit stugfogde men det uppdraget har jag lämnat ifrån mig. Till min hjälp har jag flera krafter som hjälper till med spårdragningen, den äldste är faktiskt 79 år och det är hedervärt. Sedan har vi några yngre också som är delaktiga i spårkommittén. Så jag är inte ensam.

Vad har ni för utrustning?
Elljusspåret arrenderar Härryda kommun av en markägare och via kommunen så förfogar vi över en skoter och en fyrhjuling. Sedan har vi ett par gamla spårkälkar som vi använder. Hotell Hindåsgården här bredvid har snökanon och det har varit en stor hjälp för oss, men det har inte behövts när det vräkt ner natursnö.

Tar ni ut spåravgifter?
Vi har valt att ha frivillig spåravgift och det fungerar jättebra. Vi får in en hel del på det. Dels har vi två bevakade lådor där man kan lämna spåravgift och så har vi haft serveringen vid klubbstugan öppen varje helg sedan 23 november och där är det många som passar på att lämna spåravgift. Det har sina fördelar att ha frivillig avgift. Själva arbetet sker ju med ideella krafter och om vi skulle införa obligatorisk avgift så innebär det per automatik att kraven blir högre på spårkvalitén och vi har inte alltför stora resurser för att möta det. Nu gör vi så gott vi kan och alla som är nöjda och nyttjar spåren väljer att betala och det känns bra.

Varför ska man bege sig till Hindås för att åka skidor?
Dels är det ju väldigt grann omgivning här och så har vi historien. På 40-50-talen var Hindås en stor vintersportort, inte bara för längdskidåkningen- det fanns en hoppbacke här också som användes flitigt. Eller fanns, den är fortfarande kvar även om den inte används nuförtiden. Folk vallfärdade hit på sin tid för att utöva vintersport. Och med de senaste vintrarna så har folk börjat hitta hit igen.

Jag skulle just komma till det. Längdskidåkningen blomstrar ju på många håll i landet i takt med att vi har haft mycket snö och rejäla vintrar. Märks det av även i Hindås?
Om det gör. Det är folk som kommer hit och det finns ungdomsverksamheter som satsar. Det är roligt.

Ni är flitiga spårrapportörer på Skidspår.se. Hur viktig är sajten för er för att nå ut till allmänheten?
Det är en bra kanal för att nå ut med aktuell status till allmänheten. Och det är bekvämt för mig att snabbt kunna nå ut med information så fort jag varit ute och spårat. Däremot är jag dålig på att lämna betyg, det känns bättre att lämna till andra att bedöma spåren.

Vad händer framöver?
Det gäller att vi är på hugget och är mer beredda på att komplettera med konstsnö när det behövs. Även om det vräker ner natursnö så försvinner den fort om det blir varmt några dagar.

Får du någon egen tid till skidåkning?
Jajemen, försöker ta en tur ungefär varannan dag.

Tack så mycket Janne för att jag fick en pratstund med dig.
Tack själv, jag passar på att hälsa välkommen hit till alla som inte varit här att komma och testa skidåkning hos oss i vinter.

Faktaruta
Namn: Jan-Erik Höglund
Ålder: 64
Aktuell som: Spåransvarig i Hindås mellan Göteborg och Borås, Härryda kommun
Yrke: F.d projektör inom ett Telia-bolag, numera pensionerad


Text: John Wendler

Copyright 1995-2024 Skidspår.se
Text eller innehåll får ej kopieras, publiceras
eller återges utan vårt tillstånd.
Site by Westling IT