Hallå där... Rune Åström, Spårdragare i Njurunda

Hallå där, Rune Åström, Spårdragare i Njurunda söder om Sundsvall. Hur har säsongen varit?
-Det har varit en lång och intensiv säsong! Vi fick fruktansvärt mycket snö före och efter jul så det har varit hektiskt.

Hur är det hos er nu, ni har fortfarande delvis åkbara spår ser jag här på sajten även om det har blåst ner en massa skräp i spåren?
-Ja, på det viset har det varit en lite ovanlig vinter. Fyra gånger tror jag, så har halva skogen blåst ner i spåren och det är klart att då är det inte så roligt, men det är inget vi kan göra så mycket åt. Förra veckan hade vi nattvarmt två nätter med ett par plusgrader och då körde vi upp spåren på nytt. När det sedan frös på så blev det räls men så blåste det ner skräp igen. Nu är det åkbart men på vissa ställen är det sämre förstås.

Berätta lite om dig och din roll i klubben?
-Jag brukar säga att jag är allt-i-allo. Men i styrelsen är jag kassör och så ansvarar jag för spårningen i dagspåret som vi kallar det. Vi har ett elljusspår i Njurundabommen också och där är det en annan kille som sköter om spåren, men visst är jag inblandad där också om det behövs.

Du är också i högsta grad delaktig i ett långlopp som heter Njurunda Runt som gick i februari. Vad är det för ett lopp?
-Loppet har körts i många år och har haft runt 100 deltagare, som mest kanske 150. För tre år sedan så bestämde vi att loppet skulle bli seedningsgrundande för Vasaloppet och så blev det. Det blev populärt och anmälningarna ökade stort. Vi har som mest haft 270 st. I år var det dock så kallt, ungefär -30 grader så det blev till slut ungefär 100 st tappra startande. Lite otur på det viset.

Förutom att dra spår i Njurunda så rapporterar du dessutom flitigt på Skidspår.se så att alla andra kan se den aktuella statusen i era spår. Hur ser du på den här möjligheten, har det förändrat något för dig i ditt arbete med spåren, att du når ut direkt till allmänheten?
-Ja, vi har kopplat vår hemsida till Skidspår.se så att numera slipper jag uppdatera spårstatusen på två ställen och det är förstås bekvämt. Jag märker bland folk härikring att spårstatusrapporterna läses och vi har fått en bra feedback på det. De som kommer inifrån Sundsvall och vill åka skidor härute, där det inte är lika kuperat, upplever det som perfekt att kunna kolla hur spåren är innan de beger sig hit.

Har ni fler längdskidåkare än tidigare nu när det varit så fina vintrar?
-Ja, absolut! Det märks tydligt att det blivit populärt med längskidåkning. Det är flera skolor och dagis med engagerade lärare och elever som kommer hit och åker och det är roligt. Lokalpressen har också hängt på och skrivit mycket om längdskidåkning och vilka möjligheter som faktiskt finns. Många har helt enkelt upptäckt att det går att komma hit och åka utan att man behöver vara så himla duktig, vi märker att många kvinnor kommer hit och testar. Det är en gynnsam terräng här vilket säkert underlättar för dem som inte är så erfarna åkare.

Till sist, för dem som inte känner till dina trakter. Varför ska man bege sig till Njurunda och åka skidor?
-Det är väl just det att det är en gynnsam inte alltför kuperad terräng så att det passar så bra för en härlig motionsrunda.

Tack för att jag fick den här lilla pratstunden med dig Rune.


Faktaruta:
Namn: Rune Åström
Ålder: 71
Yrke: Pensionär sedan 6 år, arbetat i byggbranschen men de sista 25 yrkesverksamma åren som fastighetsmäklare
Familj: Särbo och två sedan länge utflugna barn
Aktuell som: Spårdragare i Njurunda SK och flitig spårrapportör på Skidspår.se


Text: John Wendler

Copyright 1995-2024 Skidspår.se
Text eller innehåll får ej kopieras, publiceras
eller återges utan vårt tillstånd.
Site by Westling IT