Hallå där... Andreas Håkansson vinnare av Stora Skidspårspriset

 Hallå där?

? Andreas Håkansson, GoIF Tjalve i Norrköping, vinnare av Stora Skidspårspriset som delas ut av Skidspår.se och Svenska Skidförbundet. Till att börja med, GRATTIS!


- Tack så jättemycket! 

Du har nominerats som en av 58 olika eldsjälar och den första frågan som infinner sig är naturligtvis den klassiska: Hur känns det?

- Underbart! Helt fantastiskt, det går inte att beskriva med ord, jag blev tårögd när jag fick reda på det. Jag vill tacka alla som har nominerat mig och alla andra som stöttat mig genom åren, inte bara i föreningen utan också alla vanliga Norrköpingsbor som gett mig ett otroligt stöd och feedback.

Berätta lite om din funktion i föreningen?

- Jag är inne på mitt 27:e år i Tjalve och det är främst orientering jag har hållit på med, jag är fortfarande aktiv och orienterar men det blir inte så mycket tävlande nuförtiden. Sedan ungefär sex år tillbaka har jag vintertid också jobbat mycket med spårdragning av längdskidspåren. Det började med att jag hjälpte till och delade arbetet tillsammans med en annan i föreningen som tidigare gjort jobbet själv under många år men ville trappa ner. Nu när han har lagt av så är det mest jag själv, plus att jag får en hel del hjälp av min pappa när det gäller att laga fel och underhålla skotern. Vi har säkert lagt ner över 100 timmar i garaget för att få den gamla skotern att fungera. Föreningen har tidigare haft två äldre skotrar som nu har pensionerats. Men under den gångna säsongen har vi skaffat en ny skoter till föreningen så det är jätteroligt och underlättar förstås en hel del.

Hur går det till då, en typisk kväll när snön fallit och det är dags att åka ut och göra spår?

- Jag åker iväg när ungarna har gått och lagt sig, klockan kanske är en stund efter 20-tiden och först tittar jag över att allt i garaget är okej, lastar  allting på släpet vilket tar en stund, sedan kör jag ungefär 7 minuter till Thapperska fältet, Vrinneviskogen där jag brukar börja att dra spår.  Det tar kanske en 20 minuter att lasta av allting och sedan tar det ungefär en timme och 40 minuter att dra spåret två varv. När jag är klar lastar jag allting igen och kör vidare till nästa område ute i Simonstorp, där brukar jag dra igång spårningen nånstans mellan 23-tiden och midnatt. Jag är hemma ungefär vid 02-tiden igen så jag kan sova några timmar innan det är dags att gå upp och jobba. I år är första året som det hänt att jag faktiskt också spårat i dagsljus, inte bara på natten!

Du spårar med Spårkälke och s.k Spårnisse, för den som inte vet exakt vad detta är och hur det går till, kan du förklara?

- Ja, dels har vi en s.k Spårnisse, det är en sorts spårmaskin som man drar med snöskoter. Den drar först ihop snön och spårar därefter, men efter den har jag även en egen spårkälke med vikter på som riktigt trycker till spåren ordentligt.

Det är ganska tunga grejor detta, så du måste ha en god fysik?

- Ja, jag tränar en hel del. Spårnissen väger ca 100 kg och spårkälken säkert 40-50 kg?

Du lägger ner ett enormt engagemang för att spåren ska hålla hög klass, du har familj och jobb och ägnar i stort sett all fritid till detta, vad är det som driver dig?

- Dels tycker jag om att åka skidor själv och har alltid gjort det, även om det inte blir så mycket tid för egen del numera, men det finns inget roligare än att glädja andra! Det är så fruktansvärt roligt att få positiv respons från omgivningen, glada tillrop och kommentarer. Någon gång fick jag en Dagens Ros i lokaltidningen och sådant värmer! Sedan så är det ju jätteroligt att få köra skoter också (skratt) !

Du åker alltså längdskidor själv också?

- Ja, det har jag gjort sedan jag var liten. Då, när det var riktiga vintrar varje år så tävlade jag i Tjalve. Jag har också genomfört Vasaloppet en gång, som en del i En Svensk Klassiker. Nuförtiden blir det motionsåkning ibland när det finns tid, i vintras var vi t.ex i Vemdalen med familjen.

Andreas Håkansson, GoIF Tjalve, här med sina barn Ellinor, 10, och Jonathan, 5.
Foto: Privat.


Nu under lågsäsongen då, får du vila lite eller har du något projekt som du jobbar med inför nästa säsong?

- Nja, jag har faktiskt gjort en ny spårsläde, eller rättare sagt byggt om en gammal. Och med hjälp av några gamla bildäck och vikter, som jag hängt på, så har jag även byggt en vält för att kunna platta till spåren ännu bättre och få en bredare spårbredd, framförallt för stavfästet om det kommer mycket snö på kort tid igen.

Än en gång GRATTIS till utmärkelsen! Skidspår.se och Svenska Skidförbundet önskar dig en härlig sommar och hoppas att du får ta igen dig ordentligt! Vi önskar all lycka inför nästa skidsäsong!

- Tack så mycket!

Faktaruta:

Namn: Andreas Håkansson
Ålder: 36
Bor: I kedjehus i södra Norrköping
Familj: Fru Pernilla och barnen Ellinor, 10 och Jonathan, 5.
Yrke: Truckförare i Norrköpings Hamn
Aktuell som: Vinnare av Stora Skidspårspriset som delas ut av Skidspår.se och Svenska Skidförbundet


Text: John Wendler

Copyright 1995-2024 Skidspår.se
Text eller innehåll får ej kopieras, publiceras
eller återges utan vårt tillstånd.
Site by Westling IT